mms-logo
БЕЛИНА = Натриев Хипохлорит

БЕЛИНА = Натриев Хипохлорит

2019-10-11

 • БЕЛИНА = Натриев хипохлорит

  от Уикипедия, свободната енциклопедия

  Направо към навигацията Направо към търсенето

  За информацията в тази статия или раздел не са посочени източници. Въпросната информация може да е непълна, неточна или изцяло невярна.
  Имайте предвид, че това може да стане причина за изтриването на цялата статия или раздел.

   

  Натриевият хипохлорит с химична формула NaClO е натриева сол на хипохлористата киселина HClO. Той се използва в бита в различни дoмакински препарати за почистване, дезинфекция на санитарни помещения и басейни, отстраняване на плесен, избелване на бельо (белина) и др.

  Получаване

  В лабораторни условия натриевият хипохлорит се получава при пропускане на хлор през разтвор на натриева основа при невисоки температури по уравнението:

  2   N a O H + C l 2 N a C l + N a C l O + H 2 O {\displaystyle \mathrm {2\ NaOH+Cl_{2}\longrightarrow NaCl+NaClO+H_{2}O} } При по-високи температури (над 40-50 °C) на разтвора натриевият хипохлорит се разпада с образуване на натриев хлорид и натриев хлорат.

  3   N a C l O 2   N a C l + N a C l O 3 {\displaystyle \mathrm {3\ NaClO\longrightarrow 2\ NaCl+NaClO_{3}} } В индустрията се получава при т.нар. хлоралкална електролиза, при електролиза на воден разтвор на натриев хлорид. При това на катода се получава натриева основа, а на анода хлор, които реагират по горе описаното уравнение.

  Свойства

  Съединението е много силен окислител, и влиза лесно в реакции с други вещества. В кристална форма то е нестабилно и не може да се съхранява дълго време. Водните разтвори са по-устойчиви (особено в алкална среда, при pH > 7). Дезинфекциращото и избелващото действие на натриевия хипохлорит се дължи на отделянето на атомен кислород [O], който разрушава органични съединения.

  Съединението се разлага бавно, като между продуктите на разпада са кислород, хлор, хлорен диоксид и др., поради това се усеща слаба миризма на хлор. С киселини реагира бурно, като се отделя хлор. По тази причина не трябва да се смесват препарати на хипохлоритна основа (белина) с почистващи препарати съдържащи киселини (кислол – солна киселина). При реакция с вещества на амонячна основа (амоняк, амониеви соли, амини) могат да се получат хлорамини, които са токсични. 

Свързани статии

Информацията в този сайт е представена само за образователни цели. Тя не е предназначена за заместител на диагнозата, лечението или съветите на квалифициран, лицензиран медицински специалист. Представените факти се предлагат само като информация, а не като медицински съвет, и по никакъв начин никой не трябва да заключи, че практикуваме медицина. Потърсете съвет от медицински специалист за правилното прилагане на този материал в конкретна ситуация.

Никакви изявления в този сайт не са одобрени от администрацията по храните и лекарствата. Всеки продукт, споменат или описан в този сайт, няма за цел да диагностицира, третира, лекува или предотвратява заболявания. Препоръчваме Ви да направите свое собствено независимо проучване, преди да предприемете някакви действия.